Schone haven
In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer afval. Afval dat voor een groot deel uit plastic bestaat. Het is een probleem dat wereldwijd speelt, ook in onze haven.
Het Havenbedrijf staat voor een veilige en gezonde leefomgeving. Dat betekent ook dat we er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de haven een schone haven is; zowel aan de landkant als op en in het water. We zetten ons daarom in voor het voorkomen van zwerfvuil in de haven.
Zwerfafval
In het Rotterdamse havengebied komt veel zwerfafval voor. Vooral bij op- en afritten van snelwegen en op oevers en glooiingen langs het water, maar ook bij truckparkings en op plekken waar veel bezoekers komen. Het afval komt in het water terecht en vindt vervolgens zijn weg naar zee waar het niet alleen schade veroorzaakt aan natuur en milieu, maar ook aan de scheepvaart.
Jaarlijks 43 vrachtwagens vol afval
We willen voorkomen dat afval in de haven terechtkomt. Daarom zorgen we aan de landkant voor voldoende vuilnisbakken en afvalcontainers die regelmatig worden geleegd en wordt het zwerfafval opgeruimd. Ook zijn we aangesloten bij de BuitenBeter App zodat meldingen over afval in de haven snel kunnen worden doorgegeven.
In totaal halen we jaarlijks bijna 1,3 miljoen kg afval op. Ter vergelijking: dat zijn 43 volle vrachtwagens. Een kwart daarvan is zwerfafval. Uit het water wordt ook nog eens meer dan 100.000 kilo afval verwijderd. Dat is meestal plastic, hout of touw, maar ook koelkasten en matrassen behoren tot de vangst.
Samen werken tegen vervuiling
In Taskforce CleanSweep werken bedrijven uit de kunststofproducerende industrie, Gemeente Rotterdam, DCMR, Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam samen om vervuiling door plastic korrels, poeders en vlokken in de haven van Rotterdam tegen te gaan. Daarnaast is het Havenbedrijf aangesloten bij verschillende samenwerkingen om plastic vervuiling tegen te gaan. Onder andere in Living Lab Plasticvrije Rijn-Maasdelta en CoPP (Community of Practice Plastics). Initiatieven in de regio die we een warm hart toedragen zijn: Plastic vrije corridor (programma Groene cirkels) en Strategie Marien Zwerfafval.
Vangsystemen voor plastic afval
In de haven hebben een aantal organisaties verschillende vangsystemen geplaatst om plastic op te vangen. Grote stukken plastic, touw of ander groot afval haalt het Havenbedrijf uit het water zodat het geen gevaar en/of hinder voor de scheepvaart geeft: Plastic whale, Clear Rivers , Shoreliner van Tauw; de Waste shark en het VangsysteemCatchy 2.
SCHADE DOOR ZWERFVUIL
Dieren zien plastic aan voor voedsel. Het plastic komt zo in de magen van vogels en zeedieren terecht of ze raken erin verstrikt. Omdat plastic langzaam afbreekt tot micro- en nanoplastics, komt het uiteindelijk ook in het zeeleven en in de voedselketen van de mens terecht.
Help ook mee!
Help ook mee met het voorkomen van zwerfvuil door bij een bezoek aan de haven afval in de bestemde bakken of containers te gooien. Een schone haven, schone zee. Help jij ook mee?